Terménytárolás a hétköznapokban

 

A szemes termények betakarítás utáni betárolása megkönnyebbülést jelent a termelőnek, mert a szántóföldi munkák befejezését jelenti. Véget ért egy termelési szakasz, amikor megpróbáltunk minél több termést befolyásoló tényezőt a kezünkben tartani. A termény sorsa a továbbiakban a termény tárolását végző szakemberek gondjára van bízva.

A betárolt terményeket – takarmánykukorica, étkezési és takarmánybúza, árpa, napraforgó, káposztarepce – a rájuk jellemző egyedi tárolási körülmények között kell tárolni. Legfontosabb a légszáraz állapot, a termény lehűtése és a tisztaság.

Mindegyik terményt  vagy síktárolóba vagy a tároló silóba tároljuk be a  megfelelő nedvességtartalomra leszárítva, kitisztítva és lehetőség szerint lehűtve kell betárolni. Az így leszárított termény azonban még mindig rendelkezik annyi nedvességtartalommal, hogy az élettevékenységei nem állnak le csak lelassulnak és tovább lélegzik. Különösen igaz ez a nyári betakarítású terményekre, amelyek gyakran 30 ºC fokos hőmérsékletűek, amit a betárolás után nagyon sokáig megtartanak.

 A garmadában vagy a silóban alulról pára szabadul fel és a garmada felső rétegében kicsapódik és emiatt egy nedvesebb terményréteg alakul ki, ami akár csírázáshoz vagy penészesedéshez is vezethet. Ilyenkor a termény alsó rétegei még őrzik a betakarításkori meleget, de a felső réteg már hideg, segítve ezzel a páralecsapódást. A folyamatot az is segíti, ha a raktári kártevők elszaporodtak a felső rétegben és az összerágott szemek  még jobb nedvszívó képességgel rendelkeznek.

A termények különbözően viselkednek síktárolóban és másképp a terménytároló silókban. A síktárolókban tárolt terményre jellemző, hogy nagy felületen érintkezik a levegővel,nagy felületen képes felvenni a levegő páratartalmát és ezért  nagy felületen alakulhat ki nedves felső réteg. A minőségrontó folyamatok megakadályozása érdekében a terményt  2-3 hónapos tárolás után meg kell forgatni, vagy át kell húzatni egy másik silótoronyba. 

A termény forgatása a terményben forgó gabonainas géppel lehet. A gabonainas összekeveri a termény felső _____ cm-es rétegét, megakadályozva a nedves réteg kialakulását. A gabonainas minimális felügyeletet igényel, nincs szükség rakodógépre.

A silóban történő tárolás az alulról átfúvott, esetleg hűtött levegős silóban egy korszerű, biztonságos tárolási megoldás. Amelyik silónál nincs erre lehetőség ott számolni kell a síktárolós tárolás során is fellépő, a termény felső rétegében történő párakicsapódásra. Továbbá a nem kellően szigetelt silótornyoknál a déli és az északi oldal közötti hőmérséklet különbség miatt az északi oldalon páralecsapódás és a vele járó kedvezőtlen folyamatokra is számítani lehet. A  minőségi problémák megelőzése érdekében megoldást jelenthet a termény áthúzatása egy üres silótoronyba és, ha van rá lehetőség, akkor beépített tisztító gépen keresztül. A tisztítógép használatának előnye, hogy eltávolítja a forgatás során keletkező tört szemeket és a rovarkártevőket is. Ez a művelet összekapcsolható a kártevő irtással is.

A korszerű terménytárolást a nagy teljesítményű ventilátorokkal gabonahűtővel  alulról átfúvott hideg levegős silótornyok jelentik. Ezeknél a terményoszlopban keletkező pára nem csapódik ki a felső rétegben és a termény biológiai folyamatai is annyira lelassulnak, hogy nem következik be minőség romlás, nem szaporodnak fel a penészgombák és a raktári kártevőknek sem kedveznek a feltételek. A silótornyokba is beépíthetők gabonaforgató csigák, amik összekeverik az esetleges poros, penészesedésre  hajlamos gócokat, hasonlóan a síktárolókban ajánlott gabonainassal.

Napjainkban alapvető követelmény – bármilyen tárolóban is tároljuk a terményt – a termény minőségének maradéktalan megőrzése, amire gyakran nem csak  következő betakarításig, hanem gazdasági vagy más megfontolás alapján akár több évig is szükség lehet. Erre jelentenek megbízható megoldást a korszerű terménytárolók és a terménytárolás gépei.

Dr. Bartolák Zoltán által tanácsolt megoldások.

A Sinte Group ezen problémák kezelésében komplex megoldást nyújt. 

1 – Gabona távfelügyeleti rendszer, mely nélkül a modern síktárolás elképzelhetetlen.

2 – Ha már baj van itt a megoldás: helyi túlmelegedések kezelésének a legegyszerűbb módja a mobil, kézileg telepíthető ventilátor.

 

3 – Ha ez segített, akkor se a szemét forgassa, hanem a gabonainassal járassa át gabonáját.

 

 

4 – Ha tartós megoldást akar, akkor válassza mobilklímáinkat és a hozzá tartozó kiegészítőket.

 

 

5 – A jól mobilizálható síktároló kihagyhatatlan eleme a mobil támfal rendszer.

Megoldásunk!